حکم نگهداری سگ
یکی از حیواناتی که امروزه در کنار بشر و در میان آنها برای خود جای باز کرده است سگ می باشد. در دنیای غرب فراوان و به تاسی آنها در جامعه اسلامی نیز کم و بیش دیده میشود که این حیوان جزء اعضای برخی از خانواده ها شده است، این در حالی است که فلسفه ی وجودی چنین حیوانی این نیست که به عنوان مونس انسان خلق شده باشد؛ بلکه نهایت خدمت او به انسان مراقب ونگهبانی از خانه یا مزرعه یا گله آنها باشد.
اما نباید از این نکته غافل شد که این حیوان ملقب بوصف وفاداری است وشاید سرحضورش در میان آدمیان این باشد که انسانهایی که با سگ زندگی میکنند گمشده ی خود را در این حیوان پیدا کرده اند ولی شان اشرف مخلوقات برتر از این است که با حیوان نجسی همچون سگ مانوس باشد و به این همراهی مباحات بورزند. (لزوماً نجس بودن چیزی دلیلی برپست بودن آن نیست؛ مثلاً خون که یکی از حیاتیترین مواد در وجود انسان است، آیا تنها به دلیل نجس بودن آن، میتوان گفت که چیز پستی است؟! ضمن اینکه، میدانیم انسان از چیزی به وجود میآید که نجس(منی) است.)
اما از لحاظ شرعی آیا نگهداری این حیوان اشکال دارد یا نه؟
درضمن استفتایی از آیت الله مکارم پاسخ روشن می شود.
سوال: همراه داشتن سگ در ماشین و خیابان، و نگهدارى آن در خانه، که نوعى تقلید از بیگانگان است، چه صورت دارد؟
جواب: این کارها شایسته مسلمانان با شخصیّت نیست، و از جهات شرعى مشکلات زیادى ایجاد مى کند[1]
ودر سوالی دیگر از ایشان پرسیده شد:
اگر محیط زندگى سگ خارج از اتاق باشد، مثلا در حیاط، یا باغ، یا پشت بام، خانه اى برایش بسازند، و مسائل مربوط به طهارت و نجاست را مراعات کنند، نگهدارى از آن چه حکمى دارد؟
اگر پاکى و نجاست رعایت شود، و بودن آن حیوان در خانه فایده اى داشته باشد، مانعى ندارد. ولى روشى را که غربى ها در مورد سگ دارند، اسلام هرگز نمى پسندد.[2]
منابع بیشتر جهت مطالعه
مفاتیح الحیات آیت الله جوادی آملی
ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ
پی نوشت
[1و2]سایت آیت الله مکارم شیرازی
http://makarem.ir/Question/ViewQuestion.aspx?lid=0&mid=5523
http://makarem.ir/Question/ViewQuestion.aspx?lid=0&mid=23491